“Maden Patronlarıyla Karşı Karşıyayız” « MARAŞ HABERİN MERKEZİ

SON DAKİKA

Hz. Mevlana, Vuslatının 751. Yıl Dönümünde Çeşitli Etkinliklerle Anılacak.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, YEREL HABERLER

Prof. Dr. Kaçar, Ali Kuşçu’yu Anlatacak.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, YEREL HABERLER

12 Yıl Hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı.

3. SAYFA, ASAYİŞ, DULKADİROĞLU, GÜNDEM, YEREL HABERLER

Mercan ve Kılıçarslan, Dış Politikada Yaşanan Gelişmeleri Konuştu.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNDEM, YEREL HABERLER

“Maden Patronlarıyla Karşı Karşıyayız”

Bu haber 05 Aralık 2020 - 5:51 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türkiye Maden İş Sendikası Genel Sekreteri Küçükgençay

“Maden Patronlarıyla Karşı Karşıyayız”

4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla üst düzey kurmaylar ile Maden İş Sendikası Elbistan Şubesini ziyaret eden Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, madencilik, sendika ve işçi hakları konularında gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak, “Maden patronları ile karşı karşıyayız” dedi.

Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek ve Genel Merkez Mali Sekreteri Zekeriya Aydın, 4 Aralık Madenciler Günü dolayısıyla Elbistan-Afşin Şubesi’ni ziyaret etti.

Genel merkez yöneticileri, Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetimi ile bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla gündeme dair kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, özel sektöre devredilen Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) kömür işletmesindeki maden işçilerinin sendikal haklarını elde etmesi sürecine değindi.

AEL’deki 1100 maden işçisinin sendikal haklardan mahrum bırakılmasını kabul edemeyeceklerinin altını çizen Küçükgencay, yaptığı kapsamlı ve çarpıcı açıklamalarda şunları söyledi:

“ELBİSTAN-AFŞİN ŞUBEMİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

“Yerin yüzlerce metre altından maden çıkarırken hayatını kaybeden bütün maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Mekânları cennet olsun. Kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanımız Sayın Nurettin Akçul ve genel merkez yönetimimiz adına şuan çalışmakta olan madencilerimizin Dünya Madenciler Günü’nü kutlar kazasız belasız ve sağlıklı bir hayat diliyorum. Elbistan-Afşin Şubemiz de bizler için çok önemli ve değerlidir. Biz bugün Elbistan-Afşin Şube Başkanımız Sayın Adil Bölükbaşı ve yönetiminin sorunlarını bizzat dinleyip yanlarında olmaya geldik. Şubemizin sonuna kadar yanındayız. Şubemizin varlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için son derece önemlidir.

“MADEN PATRONLARI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Afşin’de bulunan kömür sahalarının termik santralle özelleştirilmesi sonucunda ihaleyi alan firma ile yetki konusunda sendikamız anlaşmazlığa düşmüştür. Dünyada madenlere ilk kazma vurulduğunda da madencilerin sorunları vardı; 21.yüzyılı yaşadığımız bugünlerde de sorunları vardır. Hatta hiç azalmamış artarak devam etmiştir. Maden patronları ile karşı karşıyayız. Acımasız, güvencesiz, karın tokluğuna on yıllarca zorla çalıştırma dönemi bitmiştir. Bir yerde termik santral varsa bilin ki orada kömür ve maden işçisi de vardır. Hem santralin hem de kömürün sahibi olan firma; aralarında sadece tel örgü bulunan enerji işleri ve maden işçilerini eşit görmek zorundadır. Santral emekçilerine sendikalı olma hakkı tanınırken maden emekçilerini sendikalı olma hakkından mahrum bırakılması kabul edilemez. Günümüzde bu sorun hala devam etmektedir. Yaşadığımız bu yüz yılda artık bu anlayışa izin vermeyeceğiz. Milyar dolarlık yatırım yapan bu firmalar, maden işçilerini hor göremez. Bu firmalar, kurumsal hale gelmek istiyorlarsa çalışanlarına sendikalı olma hakkı tanımalıdır. Elbistan-Afşin’deki durum tam da bu söylediğimiz gibidir.

“MADEN ŞİRKETLERİ SENDİKALI İŞÇİYE TAHAMMÜL EDEMİYOR”

Yapılan özelleştirmeler bu sonucu doğurmuştur. Taşeronlaşma da bunun en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Özel sektörün yapısından kaynaklanmaktır. Bizim iş kolumuzda 200 bin maden işçisinden sadece 40 bini sendikalıdır. Kurumsal yapıya kavuşmak istemeyen maden şirketleri, sendikalı işçilere tahammül edemiyor. Özel sektöre karşı bir tavır içerisinde olduğumuz söylenemez. Bizim sözümüz, örgütlenmenin önünü kesen anlayışadır. Hani bir işçinin sendikalı olma hakkı vardı? Bir yandan istediğin sendikaya üye olabilirsin diyeceksin; bir yandan da sendikalı olmak öyle kolay değil diyeceksin. Hükümetten beklentimiz, bu sorunun bakanlıkta çözülmesidir. Yetkiye itirazın kaldırılmasıdır. Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırınız. 200 bin maden emekçisi varken, sendikalı işçi sayısı 40 bin iken; aynı iş kolunda faaliyet gösteren sendikaların zaten sendikalı olan işyerlerine girmeye çalışmalarıdır. Sözde aynı iş kolunda kardeşiz diyen sendikalar bu durumdan yararlanmak istemektedirler. Bu durum sadece patronlara yarar. İşçileri karşı karşıya getirmektir. Sendikasız maden işçilerini örgütlemek için çalışmalıdırlar. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, çalışmalarını bu yönde yapıyor.

“MADEN İŞÇİLERİ KÖLE DEĞİLDİR”

Buradaki esas sorunlarımızdan biri 1100’e yakın arkadaşımızın özelleşme sonucu örgütlenmemize rağmen toplu sözleşme sürecinde yetkiye itiraz edilmesidir. Özel sektörün 4 adet santral aldığını biliyoruz. Şirketin, Maden-İş Sendikası’nı örgütlenmede uzak tuttuğunu da görüyoruz. Bununla ilgili pandemi dönemi olduğu için beklemedeyiz. Maden-İş Sendikası’nı burada hiç kimse yok sayamaz. Hiç kimse de alternatif sendikalar içerisinde olmasın. Önümüzdeki günlerde gerçek gücümüzü göstermek zorundayız. Bu mesajı ciddi bir şekilde almalarını istiyoruz. Maden işçileri köle değildir; dışlanamaz ve atılamaz. Hukuksuz, toplu sözleşmesi olmadan da çalıştırılamaz.

“KURTULUŞUMUZ KÖMÜRDEDİR”

Ülkemizde 20 milyar tona yakın kömür bulunuyor. Hepsi yüksek kalorili olmadığı için devlet teşviki olmadan üretilemiyor. Bakanlığımızın Kyoto Protokolü de dikkate alındığında bakanlığımızın hızla bu düşük kalorili kömürü, modern, doğa dostu termik santral yapması gerekiyor. Ülkemizi enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtaracak tek çözüm linyit kömürüdür. Ülkemizde petrol ve doğalgaz yok. Bu yüzden kurtuluşumuz kömürdedir. Yerli ve milli değerlerimize sahip çıkmalıyız.

“HÜKÜMET SALGININ FATURASINI EMEKÇİLERE KESMESİN”

Bu 20 milyar ton kömürü üretirken önümüze çıkan en büyük sorunlardan birisi de işçi sağlığı ve iş güvenliğidir. Ülkemizde birçok kez büyük maden faciaları olmuştur. 10 Şubat 2011’de Çöllolar’da, 13 Mayıs 2014’te Soma’da maden facialarını yaşadık. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Biz maden işçileri, ülkemizin madenlerini tabii ki üreteceğiz. Bunu üretirken yaralanmayacağız, ölmeyeceğiz ve köle gibi çalıştırılmayacağız. Ve sendikalı olacağız, toplu sözleşme hakkına sahip olacağız. Önce insan hayatı, önce iş güvenliği dememiz gerekiyor. 4 Aralık Madenciler Günü’nde artık sorunların bittiğini konuşalım. Maden kazalarını konuşmayalım. Sendika üyesi oldu diye işten atılan işçileri konuşmayalım. Sendikalı olma hakkını yok etmeyelim.. Küresel bir salgınla karşı karşıyayız. Ülkemiz de bu durumdan oldukça etkilendi. Bütün maden işçilerini sendika olarak takip ediyoruz. Hükümet, salgının faturasını emekçilere kesmesin. Yılın her günü işyerlerine sevinçle giden maden işçileri görme umudumuzla Maden-İş Sendikası olarak mücadeleye devam diyoruz.”

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ise gündemdeki konular hakkında yaptığı kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“SİYASETÇİLER VE İLGİLİLER ÇÖZÜM NOKTASINDA EMEKÇİLERİ YALNIZ BIRAKMASIN”

“Tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum. Biz, yetki tespiti ile ilgili süreç yaşıyoruz. Burada 1500 arkadaşımız çalışıyor. Bizler emekçiyiz. Bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Maden emekçilerinin sendikal haklarına kavuşmaları için mücadelemizi genel merkezimizin de tam desteği ile sürdürüyoruz. Bu konuda önümüze çıkarılan engellere karşı da tüm gücümüzü kullanırız. Bu sorun çözülürse işçimiz de memleketimiz de rahatlar. Tüm siyasetçilerimiz ve ilgililerin, çözüm noktasında emekçilerimizi yalnız bırakmamaları gerektiğini vurguluyoruz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN