L-Carnitine Faydaları ve Zararları
L-Carnitine Faydaları ve Zararları
L Carnitine, bazı kaynaklarda sadece cartine olarak da geçen, vücut tarafından doğal olarak üretilen ‘yağ oksidasyonu’ adı verilen süreç ile, yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan ikincil bir aminoasittir.
L Carnitine aynı zamanda çeşitli hastalıkların önüne açan ‘oksidadif stresi’ azaltmaya da yardımcı olmaktadır. L Carnitine, vücudumuzda karaciğer ve böbreklerde üretilir; kas, beyin, kalp ve spermlerde depolanır. Vücut tarafından üretilen bu bileşenin miktarı çoğunlukla yeterlidir fakat bazı kişilerde vücutta üretilen karnitin miktarı yeterli olmamaktadır veya üretilen karnitin dokulara gerektiği ölçüde taşınmamaktadır. Anjin başta olmak üzere bazı ilaçlar carnitine üretimini olumsuz etkilediği bilinmektedir.
L Carnitine’nin Faydaları
Kalp Krizi
Kalp krizi sonrasında, oluşabilecek ikinci atağın önlenmesi için verilen geleneksel kalp ilaçlarının yanında carnitine takviyesi de yapıldığı takdirde hastanın ikinci atağı geçirme riskini daha da azalmaktadır.
Ancak yapılan araştırmalar farklılık gösterdiği için doktorunuza danışmadan karnitin takviyesi yapmayınız.
Periferik Damar Tıkanıklığı
Klinik araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verilere göre, L Carnitine takviyesi akut damar tıkanıklığı veya damar sertleşmesi nedeniyle yaşanan periferik damar hastalıklarının, bacaklara kramp ve ağrı gibi etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca L Carnitine, damar tıkanıklığı sonucunda bacaklara daha az kan gitmesinden dolayı yürüme zorluğu çeken hastaların şikayetlerinin azalmasını sağlamaktadır.
Diyabetik Nöropati
L Carnitine, kan şekeri değerinin uzun süre yükseklerde kalmasının neden olduğu, sinirlerin hasar görmesi ve buna bağlı olarak hastanın başta kol, bacak ve ayaklar olmak üzere vücudunun çeşitli noktalarında his kaybı ve ağrılar yaşamasına neden olan ‘diyabetik nöropati’nin azalmasını sağlar.
Sertleşme Sorunu
Yapılan araştırmalara göre, diyabet hastalığı ve prostat ameliyatı sonrası sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde carnitine tedaviye yardımcı olmaktadır.
L Carnitine Eksikliğinde Görülen Hastalıklar
Sperm Sayısı Azlığı
Erkeklerde sperm sayısının az olmasının nedenlerinden biri de vücudundaki carnitine miktarının az olması olabilir.
L Carnitine İçeren Besinler
Kırmızı et( özellikle kuzu eti) ve süt ürünleri doğal L carnitine bakımından zengin besinlerdir.
Bunların yanı sıra balık, kümes hayvanları, avokado, kuşkonmaz ve buğday L carnitine içermektedir.
Aşırı L Carnitine’nin Yan Etkileri
- Mide Bulantısı ve Kusma; en çok görülen yan etkidir,
- İshal; alınan carnitine azaltıldığında kendiliğinden geçer,
- Kaşıntı; genellikle çok yüksek doz kullananlarda görülür,
- Vücut Kokusu; vücut kokunuz değişebilir ve artabilir, doz azaltıldığında geçecektir,
- Nöbetler; çeşitli nedenlerden ötürü nöbet geçiren hastaların nöbet sıklığını ve şiddetini arttırabilir.
Kaynak: Sağlıklı Yaşam ürünleri