KAHRAMANMARAŞ YENİ FELAKETE YATIRILIYOR! « MARAŞ HABERİN MERKEZİ

SON DAKİKA

Başkan Görgel, 1 Mayıs’ta Çalışanlara Zammı Açıkladı.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, EKONOMİ, GÜNDEM, İLÇE HABERLERİ, SİYASET, YEREL HABERLER

Sarıyer Kaymakamlığı görevini hemşehrimiz Ömer Kalaylı yürütüyor.

3. SAYFA, GÜNDEM, İLÇE HABERLERİ, YEREL HABERLER

VALİ MÜKERREM ÜNLÜER’İN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

3. SAYFA, GÜNDEM, İLÇE HABERLERİ, YEREL HABERLER

Vatandaşlar Sağanak Yağışa Karşı Uyarıldı!

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNDEM, İLÇE HABERLERİ, YEREL HABERLER

KAHRAMANMARAŞ YENİ FELAKETE YATIRILIYOR!

Bu haber 20 Ocak 2024 - 7:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Kurbanlık koyun gibi, şehrin boynuna bir bıçak daha vurulacak!

Göz görüyor, gönül katlanmıyor!

Deprem öncesi,  bilene-bilmeyene sorsanız, herkesin ortak söylediği en tehlikeli alan, adı üstünde “Çayiçi” veya “Derepazarı” denilen yer, deprem ve sel tehlikesi barındırır denir, dururdu.  Nitekim depremde en fazla yıkım bu alanda oldu. Çünkü bu alan milyonlarca yıldır Ahir dağından gelen alivyon, çaķıl ve kumun doldurduğu, metrelerce temel kazılsa bile kum ve çakıl çıkan bir zemin…

Şimdi şaka gibi mi desem, kabus gibi mi desem, akıl tutulması mı desem, tarif ve tanım bulamıyorum, bu alana yeniden şehir kuruluyor.  Yine bu dereyatağı alan kazılıyor.  Üstelik soydaş ve kardeş ülke  Azerbaycan hükumetinin yapacağı proje alanı olarak ayrılmış.  Ben, Azerbaycan hükumetinin yerinde olsam yapmam çekilirim bu alandan.  Doğru düzgün bir alan verin derim.

  1. Burada yapıyı ne kadar sağlam yaparsanız yapın, depreme tam dayanıklı hale getirilemez. Kaldı ki yine paylaşılan projede 5 kat gözüküyor. Kolon kiriş kırılmasa bile bina kütlesel olarak yatar. Fore kazık kullanılan yerlerde bile başka başka riskler barındırıyor. Fore kazık sisteminin o alana uygunluğu, denetimi maliyeti başlı başına çok geniş ve hassas bir konu. İnsanlar can ve mal emniyetinden emin olabilir mi?

Kahramanmaraş,  500 yıl en güvenli şehir bir daha büyük deprem olmaz mantığı mı ağır bastı? Nede olsa para Azerbaycan’dan geliyor fütursuzluğu mu?

  1. Geçmişte sel baskınları da olmuş bu bölgede, şimdi birde iki kat bodrum kazıyorlar, sağlam temelli yapacaklar ya. Ya sel basarsa ne olacak bu “çay içi” hattı? Özellikle sel baskınına dikkat çekiyor ve naçiz aklımla tarihe not düşüyor, yeniden projelendirilmesi konusunda çağrı yapıyorum.

Yapılması gereken proje,  Arasa Camiinden Köy garajına doğru, en az 200 m eninde dere yatağının tarihi doğal çizgisini merkez alarak, rekreasyon kuşağı şekilde projelendirilebilir. Ayrıca sağlı sollu geniş otopark alanları da oluşturulabilir. Yine 200 m yeşil alan kuşağının sağı ve soluna 100 er metre tek katlı ahşap otantik çarşı kurulabilir.  Sonraki sağ ve sol alanlar Ana arter geniş yollar derken 500 m enindeki bu tehlikeli kuşak değerlendirilmiş olur.

Saçma sapan yerler yeterli veri olmadan imara kapatılacağına, adı üzerinde Derepazarı hattı yeniden bir can pazarına dönmesin!

*

İSMAİL ÇELİK

İSMAİL ÇELİKismailcelik@gmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.