Eshab-ı Kehf ne yapsın 7 uyanıkların yanında Siz Uyudukça! « MARAŞ HABERİN MERKEZİ

SON DAKİKA

Deprem Bölgesi Belediye Başkanları Kahramanmaraş’ta Buluştu.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

Büyükşehir, Tercih Sürecinde de Üniversite Adaylarının Yanında.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, EĞİTİM, GÜNDEM, YEREL HABERLER

Eğitimde Bir ”inci” Okul Lideri Yılmaz’dan Yahya Kemal’e Veda.

3. SAYFA, EĞİTİM, GÜNDEM, İLÇE HABERLERİ, YEREL HABERLER

Ağustos Fuarı Heyecanı Tüm Şehri Sardı.

3. SAYFA, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, EKONOMİ, GÜNDEM, YEREL HABERLER

Eshab-ı Kehf ne yapsın 7 uyanıkların yanında Siz Uyudukça!

Bu haber 08 Haziran 2020 - 5:34 'de eklendi ve kez görüntülendi.

   Afşin Kahramanmaraş’ın kuzey ilçelerinden. ilin 2.büyük ilçesi olmasına rağmen kalkınamamış ilçelerden bir tanesidir.İlçe Kahramanmaraş’a 140 km uzaklıkta,kışı zorlu geçen bir ilçedir..
        İlçenin tarihine inecek olursanız kuranı kerim den geçen 7 mağara arkadaşlarına kadar uzanır. Merak edenler kuranı kerimdeki kehf suresini okuya bilirler.Afşin’le ilgili bir iki konuya temasta bulunacağım.Bu konular tamamen bir gözlemdir.Doğru veya yanlış.Afşin gerek eshabı kehfi,gerekse de termik santrallerinin varlığını değerlendiremeyen içine tamamen kapanan,Kahramanmaraş,Elbistan,Göksun arasında bocalamış bir yapısı vardır.Fikren ve zikren bu üç noktayı ve atlas dağının ötesine geçemeyen Afşin,maalesef bölgedeki iş adamları tarafında da yeterli ilgiyi göremeyen,yatırım yapılmayan her konuyu siyasi çekişmeye götüren ortama müsait bir yerdir.Afşinliler öncelikle şunlara dikkat etmeliler
• Eshabı kehf de bahsedilen 7 mağara arkadaşlarına 7 uyurlar olarak telaffuz etmemeleri lazımdır. Manevi boyutu olan yemlihalara karşı tabirlerini düzeltmeliler.Ben hep 7 uyanıklar diye tabir etmişimdir. Çünkü tek Allaha inanan,iman eden insan uyanık insandır. Esas, uyuyanlar dönemin şirk toplumu ve zalim hükümdarlarıdır…
• Eshabı kehf civarı güzelleştirilip orada güzel kültürel etkinliklere kucak açılmalıdır.seminerler verilip eshabı kehf ile ilgili konusuna hakim bilim adamları çağırılıp bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.Arkadaşların Çabaları takdir edilecek yürüyüşler olsada,tek başına, eshabı kehf yürüyüşlerine katılırken mümkünse Belediye başkanını ve kaymakam bey’de davet edilmelidir.Tüm yükü maraton koşucularına sırtlatmakla eshabı kehfin tanıtımı yetmez..Eshabı kehfin tanıtılması bilimsel ol malıdır,kültürel,inanç turizmi ağırlıklı,fikren ve zikren içeriği dolu dolu tanıtılmalıdır..
-Eshabı Kehfe özel makale,şiir,kompozisyon,resim ve,bilgi yarışmaları düzenlenerek,bilimsel adımlar atılmalıdır.
-Mahzuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek Kültür Merkezi veya konservatuar açılmalıdır.
-Hanginize dokunsanız güreşte dünya pehlivanı çıkıyor, pehlivanlar nerede
-ABD.da ünlü bir caddesinde dünyaca ünlü yıldızları simgeleyen yıldızlar var.Afşin de’de şampiyonlar meydanı düzenlenerek Şampiyonların adları yaşatılmalı.
-Eshabı Kehfde uygun reklam çekimleri yaptırıl malıdır….
-İlçenin girişine eshabı Kehf’i tanıtıcı büyük reklam afişleri olabilir…Göksun’dan Elbistan yol ayrımı olabilir.
• Üniversitede bir kürsüsünün açılması Afşin meslek yüksek okulunun ve termik santrallerinin adı eshabı kehf olarak değiştirilip ulusallaştırılmalıdır.
• Toplumsal zekamızı yükselterek, büyük düşünüp yeni santrallerde nasıl bir ara elemana ihtiyaç varsa santral öncesi ihtiyaç duyulacak meslekler için kurslar açılıp ara insan gücü her daim hazır edilmeli, hatta meslek yüksek okulu ve meslek lisemizde bu mesleklerle ilgili bölümlerin açılması için girişimlerin bulunulması lazımdır..
• Bölgedeki yatırımların Afşine’mi,Elbistan’amı yapılacağının kavgasını yerine,ben nasıl bir yatırım yapabilirim,santrallerin bölgemize katkısını nasıl arttırabiliriz, santrallerin ihtiyacı olan tedarik malzemelerini ilçemizde nasıl üretebiliriz,tarım arazilerinizi geri nasıl kullanabiliriz,istimlakta alınan paraları nasıl üretime çevirebilir izin kaygısı taşınmalı.
• Gerek sanayi ve inanç turizmi imkanına sahip ilçe ye atılım yapılmamasının nedenleri araştırılmalıdır.
Siyasi çekişmenin olmadığı STKuruluşları ile birlikte hareket eden antep güzel bir örnek.Antep işadamları devamlı proje üreterek siyasilere takdim eder. Fidyesini,zekatını,sadakasını işçisine verir. Gaziantep’te,Vanlı Hüseyin Çelik,Diyarbakırlı Abdulka dir Aksu,Batmanlı Mehmet Şimşek,Mersinli Kürşat Tüzmen vekil olabiliyor.Antepli buna hiç İtiraz etmiyor.Gaziantepli biliyor ki kim gelirse gelsin gelenin Antep’e hizmet edeceklerini biliyor,bunlar filan vilayetli diye düşünmüyor.Antepli düşünürken bile üretiyor.dışardan gelenin bakan olacağını düşünerek hareket ediyor. Şu kurum Müdürü şuralı,bu buralı demeyi bırakıp hizmet edenlere bakmalıyız.Bu düşünceler Afşin içinde olabilir.Yeter ki içinizdeki heyecanı tekrar üretime çevirin.Kurumlar ile sivil toplum kuruluşları arasında dişe dokunur diyalog sergilenmeli.İlçenin merkez nüfusu elli bin,caddeleri 500 metre den ibaret olacak işmi! Başka bir caddesi neden yok.Otoparkları,durakları,trafiği keşmekeş.

Evet,Afşinliler sizlerin ben Afşinliyim demeniz önemli değil,eğer sizler dışarıdan gelenlere ben Afşinliyim dedirtebiliyorsanız,işte o zaman Afşinli olabilirsiniz.
• Siz siyasi çekişmeyi bırakıp öz sermayenizi afşin’de yatırıma aktarırsanız yani bir şeyler üretirseniz Afşinli olabilirsiniz.
• Sizler Afşin’e cezaevi isteyen değil okul,sanayi yatırım isteyen olursanız Afşinli olabilirsiniz.
• Siz termik santralin ara malzeme teminini afşin’de üretebilirseniz,Afşinli olabilirsiniz.
       Evet kuru kuruya ben Afşinliyim demek karın doyurmaz, karın ağrıtır. Merkez’i 50 bin nüfuslu yerde bir iki park yeşil Afşin denilen ilçeye yeterli değil?Misafir ağırlayacak,gezi düzenleyecek yerler Tanır,hurman kalesini,emir ilyastaki sulu mağara iyi değerlendirilmeli.Ondan sonra elbistana gidenlere sitem edilmeli müşteri neden gidiyor araştırmasını yapalım.
       Biraz Akıllı düşünelim duygusallıkla gerçeklik bir arada olmaz.hiçbir yer size emsal olmamalı başkalarının emsalı sizler olmalısınız.Açıkçası Samimi olalım ondan sonra kimi suçlarsanız suçlayın..
     Siz içinizdeki Afşin’i atmadıkça,yatırım yapmadıkça,siyasi çekişmelere tutundukça, kaldırımların nereden başladığı nereden bittiği belirlenmedikçe, dükkanlarınızı dış bükey olarak kaldırımlara çıkardıkça,meyve sandıkları caddelerde sere serpe uzandıkça.
     7 uyanık Eshabı kehf ne yapsın sizler uyudukça…
 Velhasıl kelam duymak istediğiniz sözler bunlar değil elbette,Ama dükkanda bu var .Doğrusuda bu bence.
Sizleri seviyorum.

*

Mehmet Akif Can

Mehmet Akif Canafsinmedyacenter@gmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.