MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof.Dr.Sefer Aycan, TBMM’de Çevre Kirliliğinin önlenmesine yönelik konuştu. İşte o konuşma;
Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; görüşülmekte olan 232 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin ikinci bölümü üzerine şahsım adına söz almış bulunuyorum.
Kanun teklifinde depozito yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla Çevre Ajansının kurulması ile ilgili düzenlemeler vardır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak çevre kirliliğini önlemeye yönelik her türlü girişimi bu zamana kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Özellikle depozito yönetim sistemiyle inorganik atıkların bu şekilde çevreyi kirletmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu ambalaj malzemelerinde, özellikle geri dönüşüm çok önemli hâle gelmektedir.
Cam en sağlıklı ambalaj malzemesidir. Cam kullanımını artırmak gerekir. Kullanılmaması gereken ambalaj malzemesi ise plastik malzemelerdir. Plastik malzemelerin toprakta en az dört yüz yıl içerisinde çözündüğünü dikkate alırsak, kesinlikle plastiklerin atık olarak toprağı kirletmesine müsaade etmemek gerekir. Hatta plastik atıkların çözülmesi sırasında ortaya çıkan mikroplastiklerin balıkların organizmalarına girmesi ve balıkların toksik hâle gelmesi de önemli bir konudur. Bu nedenle, mutlaka atık konusunda duyarlı olmak lazım. En ideali sıfır atıktır; sıfır atık bir kültürdür, bir yaşam tarzıdır. Evde ayrıştırarak toplamak ve bunu tekrar geri dönüşüme vermek hem çevre kirliliğini önlemek açısından hem de ekonomi açısından çok önemlidir. Bu nedenle, toplumda atık kültürü oluşturmak, atık toplamak ve sıfır atık idealine ulaşmak için bilinçlendirmeyi, eğitim yapılmasını gerekli görüyoruz. Bu bilinçle toplumumuzda atık geri dönüşümünü de geliştirmemiz lazım. Ama bir şey yapmamamız lazım: Özellikle plastik atık alıyoruz dışarıdan, ithal ediyoruz, bundan vazgeçmek gerekir. Çin’den plastik atık alma faaliyetlerine izin vermemek gerekir. Özellikle bu dönemde plastik atıkların çok kirli olduğunu da dikkate alarak bu atık ithalatını durdurmamız gerekir diye düşünüyorum.
Kanun teklifinde var olan bir diğer konu ise egzoz emisyonunu azaltmak için bisiklet ve skuter yollarının yapılmasıyla ilgili düzenlemelerdir. Bunu da destekliyoruz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, çok yararlı buluyoruz. Çünkü hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri egzoz emisyonudur, hava kirliliğinin yüzde 20’si egzoz emisyonuna bağlıdır. Bunu ne kadar azaltırsak, hava kirliliğini ne kadar önlersek küresel ısınmayı ve iklim değişikliklerini de önleriz. Küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine bağlı olan zararların geri dönüşümü de yoktur. Bunu ne kadar azaltırsak, dünyamız için, geleceğimiz için o kadar yararlı bir iş yapmış oluruz.
Kanun teklifinde yer alan bir diğer konu ise çevresel etki değerlendirmesi raporu olmayan, ÇED raporu olmayan faaliyetlerin durdurulmasıyla ilgili düzenlemelerdir. Bu konu da çok önemli; hatta ÇED uygulamasını, ÇED raporu uygulamasını çok yaygınlaştırmak gerekir, hatta her faaliyette, her politikada istemek lazım.
Yapılan her şeyin çevre üzerine etkisinin tanımlanması işidir ÇED düzenlenmesi ve burada çevreye verecek zararın belirtilerek bu zararı önlemeye yönelik tedbirlerin alınmasını düzenlemektedir. Bunun için ÇED raporu düzenlenmesiyle ilgili kararı daha da genişleterek bütün faaliyetlerde mutlaka ÇED raporu istemeliyiz ve bu raporu titizlikle yerine getirmeliyiz diye düşünüyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak çevre konusunda yapılacak her türlü düzenlemeyi destekliyoruz, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğimizi belirtiyorum. Kanun teklifinin hayırlı olması dileğiyle, saygılarımı sunarım.
Teşekkür ederim. (MHP sıralarından alkışlar)