Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine kurulacak yerli kömür yakıtlı 1800 MW’lık C Termik Santrali için Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, çalışmalara başladı.
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine kurulacak yerli kömür yakıtlı 1800 MW’lık C Termik Santrali için Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, çalışmalara başladı.
Afşin’in Altunelma Mahallesi ve Tanır Mahallesi sınırları içerisinde her biri 600 MWe gücünde üç üniteden oluşacak toplam 1.800 MWe kurulu güce sahip Afşin C Termik Santralı ile açık kömür işletmesi ve düzenli depolama alanı kurulması planlanıyor.
Acele Kamulaştırma Kararı Çıkmıştı!
Afşin C Termik Santrali için 25 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de acele kamulaştırma kararı yayımlanmıştı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Afşin C Termik Santralı ve yan üniteleri ile Hurman Nehrinin derivasyonu işi kapsamındaki acele kamulaştırma yapılacak. Termik santral alanındaki bazı taşınmazlar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılacak.
ÇED RAPORUNUN SON KABÜLÜ GERÇEKLEŞTİ
EÜAŞ, proje ile ilgili olarak çevre etki değerlendirme raporu hazırladı. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunan raporun son kabulü gerçekleştirildi. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on (10) gün halkın görüşüne açıldı. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurulabilecek.
PROJE DEĞERİ 17 MİLYAR 300 MİLYON LİRA
Yaklaşık 17 milyar 300 milyon lira değerindeki proje kapsamında, yatırımcı EÜAŞ’a ait olan 1954 numaralı maden işletme ruhsatlı sahada yer alan ve yaklaşık 1.459 milyar ton kömür kaynağı bulunan C sektöründen açık işletme yöntemi ile çıkarılacak kömür, konveyör hatlar ile santral alanına aktarılacak ve Pülverize Yakma Teknolojisine göre santralde yakılacak. Yanma sonucunda ise oluşan yüksek ısı ile bir takım arıtma işlemleri sonrası saflaştırılan su yüksek basınca ve sıcaklığa çıkarılacak. Sonrasında ise, sudan elde edilen yüksek basınç ve sıcaklıktaki buharın, türbinde mekanik enerjiye, mekanik enerjinin de jeneratörde elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile yıllık ortalama net 11.380 GWh enerji üretimi hedefleniyor. Santralin çalışma süresi 6.948 saat/yıl, santralin ekonomik ömrü ise 35 yıl olarak öngörülüyor.